Mijn favorieten

Wel of geen aankoopmakelaar inschakelen?

Het idee speelt om een ander huis of je eerste huis te kopen. Dit is een van de belangrijkste aankopen in je leven en hierbij komt een hoop onbekende en nieuwe informatie op je af zoals een huis bezichtigen, een bod uitbrengen en een koopakte tekenen. Advies van een familielid of vriend kan dan al op zijn plaats zijn, maar hoe fijn is het als je een expert op dit gebied inschakelt: de aankoopmakelaar. Maar wat doet een aankoopmakelaar precies? Wat kan hij precies voor je betekenen en zijn dit de kosten wel waard?
 

Wat doet een aankoopmakelaar?

Eenvoudig gezegd helpt de aankoopmakelaar je bij het kopen van een andere woning of je eerste huis, daarmee word je begeleid in het gehele proces van A tot Z. Een aankoopmakelaar heeft de juiste kennis en expertise om op de juiste manier te adviseren en neemt je volledig mee tijdens deze journey. Hieronder worden de stappen weergegeven die een RE/MAX aankoopmakelaar doorloopt:
 • Stap 1: Kennismaking
  • Wie zijn wij? 
  • Flexibele tijden 
  • Kennis van de lokale markt 
  • Situatie opdrachtgever in kaart brengen
 • Stap 2: Woonwensen 
  • Hoe ziet je droomwoning eruit?
  • Hypotheekmogelijkheden
  • Inventarisatie van de behoefte
 • Stap 3: Bezichtigingen 
  • Begeleiding 2e bezichtiging
  • Bijzonderheden en staat van onderhoud bespreken (bouwkundige gebreken) 
 • Stap 4: Aankoop
  • Juridische aspecten 
  • Marktonderzoek 
  • Waardebepaling van de woning 
  • Onderhandelen over de prijs 
  • Voorwaarden bespreken 
  • Bevestigen bod / mondelinge overeenkomst 
  • Begeleiden bij taxatie- en notariskeuze en bouwkundige keuring 
 • Stap 5: Administratieve afhandeling 
  • Koopovereenkomst controleren en bespreken 
  • Ontbindende voorwaarden bewaken 
  • Notariële stukken controleren
  • Nota van afrekening
 • Stap 6: Overdracht 
  • Inspectie van de woning
  • Begeleiding bij de notaris
  • Sleuteloverdracht
 • Stap 7: Na de aankoop 
  • Ook na de aankoop kun je altijd bij ons terecht voor advies en hulp

Wat betekent het inschakelen van een aankoopmakelaar voor mij?

Bovengenoemde stappen geven structureel weer hoe wij als aankoopmakelaar te werk gaan en wat je van ons kunt verwachten. Om belangrijke aspecten nader toe te lichten, zoomen we verder in.

Bezichtigingen

Nadat je je droomwoning volledig in kaart hebt gebracht en wellicht meerdere woningen hebt gevonden die een bezichtiging waard zijn, is het tijd om actie te gaan ondernemen en te gaan bezichtigen. De eerste bezichtiging bij een woning doe je in eerste instantie zelf. Wil je een woning nog een keer bezichtigen? Dan begeleiden wij de 2e bezichtiging. Als leek is het logisch dat je uit enthousiasme niet rationeel kijkt naar een huis. Je ziet vaak alleen de leuke dingen en ziet de mindere aspecten van het huis al snel over het hoofd. Een aankoopmakelaar weet precies waar je op moet letten tijdens de bezichtiging van een huis, onder andere de bouwkundige staat.
 

Bieden en onderhandelen

Een eerste bod uitbrengen. Wat moet ik bieden? Wat is dit huis maximaal waard? Moet ik boven of onder de vraagprijs van het huis bieden? Deze vragen klinken je waarschijnlijk bekend in de oren. Bovendien bepaalt het eerste bod of je in de onderhandelfase terecht komt. Een goed bod uitbrengen is lastig om alleen of samen met je partner te bepalen als dit geen onderdeel is van je dagelijkse werkzaamheden. Onderhandelen over een huis gaat niet over dagelijkse porties onderhandelen zoals de aankoopprijs van een product of dienst. Bij de onderhandeling van een huis komen nog meer aspecten om de hoek kijken, zoals de oplevering en aanvaarding, overname roerende zaken en ontbindende voorwaarden. Een aankoopmakelaar onderhandelt dagelijks en weet precies de juiste tips en tricks om samen op een goed bod uit te komen. Ook weet een aankoopmakelaar precies wat het huis waard zal zijn op basis van de marktwaarde en lokale kennis en expertise.

Bovendien komt er weer een stukje emotie bij kijken. Enorm enthousiast zijn over een huis is vaak niet erg bevorderlijk voor de onderhandelingen. Een aankoopmakelaar kan onderhandelingen objectiever in gaan aangezien hij/zij geen last heeft van emoties. Ook ben je vanwege het netwerk van de aankoopmakelaar nét een stapje voor ten opzichte van andere bezichtigers of bieders, wat in tijden als deze een groot voordeel is.
 

Bouwkundige gebreken

Waar moet je op letten bij een huis? Ben je in staat om een goede inschatting te maken van de noodzakelijke kosten die een verbetering van een huis met zich meebrengt? Hoe is het huis geïsoleerd? Is er asbest aanwezig?

Vele vragen die waarschijnlijk niet als eerste in je opkomen tijdens het kopen van de woning, aangezien het aspecten zijn die in eerste instantie niet in de eerste oogopslag te zien zijn. Een huis gebouwd na ’00 is bouwtechnisch gezien vaak nog wel in een goede staat, maar hoe zit dat met een jaren ’60 woning of nog ouder?

Als koper van je nieuwe woning is het logisch dat je later niet op bouwtechnische verrassingen of een verbouwing zit te wachten waar je niet op hebt gerekend. Een aankoopmakelaar is van origine geen bouwkundige, maar heeft wel voldoende verstand van zaken om een goede beoordeling te geven over de bouwkundige staat van de woning.
 

Koopovereenkomst

Indien alle juridische aspecten, marktonderzoek, waardebepaling, onderhandelingen over de prijs en andere voorwaarden zijn besproken en overeengekomen, maakt de verkopende makelaar een koopovereenkomst op. Het is aan de aankoopmakelaar om deze koopovereenkomst uitvoerig te controleren en te bespreken, zodat dit proces op een goede manier verloopt en misverstanden kunnen worden voorkomen. Eenmaal getekend is er namelijk geen weg meer terug. Als de overeenkomst is gecontroleerd en ondertekend, zijn de inspectie en overdracht de volgende stappen van de woning, waarbij de aankoopmakelaar je ook nog zal begeleiden. Zelfs na de sleuteloverdracht zal hij/zij altijd voor je klaar staan om al je vragen te beantwoorden!
 

Wat kost een aankoopmakelaar?

Zijn de kosten van de aankoopmakelaar mee te financieren in de hypotheek? En zijn deze kosten aftrekbaar? Om meteen maar een concreet antwoord te geven op deze vragen, het antwoord is helaas nee. De kosten die aftrekbaar zijn bij de aankoop van een woning, zijn alleen de kosten die te maken hebben met je financiering, bijvoorbeeld je kosten koper. Daarmee zeggende dat de kosten dus ook niet meegefinancierd kunnen worden in je hypotheek. De vergoeding van onze dienstverlening als aankoopmakelaar is €1.995,- incl. BTW. Dit tarief is gebaseerd op een volledige aankoopbegeleiding en op basis van no cure no pay.
 

Dus, wel of geen aankoopmakelaar inschakelen? 

Bovengenoemd verhaal geeft weer dat er eigenlijk alleen maar voordelen zijn verbonden aan het inschakelen van een goede aankoopmakelaar. Hierbij is het natuurlijk wel van belang om een goede aankoopmakelaar in te schakelen die alle tijd voor je neemt en je begeleidt bij het gehele proces. Met een aankoopmakelaar ben je niet alleen behoed voor een te hoge aankoopprijs van de woning, ook ben je behoed voor onverwachte kosten voor een bouwtechnische keuring en profiteer je vaak van de korte lijntjes die er zijn met andere makelaars waarbij je soms al een voorsprong hebt. De keuze ligt natuurlijk volledig bij jezelf om een aankoopmakelaar in te schakelen, maar bovengenoemde punten helpen je misschien wel verder in de beslissing om wel of geen aankoopmakelaar in te schakelen.

Als VBO makelaar zijn wij uw specialist op het gebied van onroerende zaken. Het lidmaatschap van de VBO (Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed) waarborgt dat u met een deskundige te maken heeft. De aankoopmakelaars van RE/MAX Makelaarsgroep zijn allen woonachtig in het werk­gebied, waardoor zij de markt goed kennen en op de hoogte zijn van alle ins en outs. Bovendien is RE/MAX Makelaarsgroep als marktleider be­trokken bij de meeste transacties in Barendrecht. Wil je ons inschakelen als aankoopmakelaar? Neem dan gerust contact op met een van onze makelaars.